Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Kropswolde. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zaterdag 18 september t/m 24 oktober 2021
Expositie Judith Milo en Maxelant Harmsze in Zuurdijk

Expositie Judith Milo en Maxelant Harmsze in Zuurdijk

In de kerk van Zuurdijk exposeren vanaf half september een maand lang de volgende exposanten:
Judith Milo, 1943, uit Pieterburen, met fotowerk, een serie portretten van oudere vrouwen, elf stuks, gemaakt in 2019 en 2020. Zij mocht studeren aan de Academie aan de Hobbemakade in Amsterdam en besloot op het laatste moment psychologie te gaan doen aan de VU en de kunst als hobby te houden.

Maxelant Harmsze, 1944, uit Roden, met verrassend licht en vaak ook ruimtelijk werk. Zij heeft sinds ze afstudeerde in 2003 aan Academie Minerva al meerdere exposities gehad, waaronder solo-exposities. Maxelant was lerares Engels voor ze naar Minerva ging.

Er wordt geen werk ter plaatse verkocht, er wordt gewerkt met intekenlijsten voor nieuwe opdrachten.

Locatie Zuurdijk: Hoofdweg 43,
Zuurdijk
Tijd Dagelijks 09:00 - 18:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Woensdag 13 oktober t/m 17 oktober 2021
Matty de Vries - Kunst De brug naar mijn leven

Matty de Vries - Kunst De brug naar mijn leven

Stilte is voor mijn werk belangrijk. In de rust en de ruimte van het Groninger platteland vind ik die. Vanuit stilte ontstaat er ruimte. In die ruimte verschijnt in olieverf op doek of op oude panelen een aantal basisvormen - vierkant, cirkel, driehoek, de maan - en doemt een voorstelling op. Mijn schilderijen zijn landschappen waarin tijd een andere dimensie krijgt, waarin je kunt rondwandelen en wegdromen en waarin je later misschien nog niet eerder geziene beeldelementen gewaarwordt. Mijn illustraties en vormgeving zijn direct en vaak speels.

Locatie Klein Wetsinge: Valgeweg 12
Tijd Woensdag tm zondag 11:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Inlichtingen kleinwetsinge@blgroningen.nl
Zaterdag 16 oktober t/m 17 oktober 2021
Kunstexpositie Dien Smilde in Romaanse Kerk Marum

Kunstexpositie Dien Smilde in Romaanse Kerk Marum

Met als thema Circle of Women is er in de maand oktober een expositie van schilderijen van Dien Smilde in de Romaanse Kerk in Marum.

Dien is in 1952 geboren in Leeuwarden. Het gezin heeft vier dochters, waarvan zij de oudste is. Eigenlijk heeft Dien zich vanaf haar vroege jeugd bezig gehouden met vele creatieve uitingen. Op haar 10e organiseert Dien al samen met haar zus Foek knutselmiddagen voor kinderen uit de buurt. Het scheppende zit in haar genen: Diens opa van moederszijde is kunstschilder en ook tantes van die kant houden zich hiermee bezig.

In de jaren ‘60 volgt Dien een cursus vrije expressie. Later volgt ze uiteenlopende studies op creatief gebied. Ze maakt wandkleden van textiel, werkt veel met wol en gaat ze zijdeschilderen, waarin ze ook workshops geeft. Ook gaat ze kunstgeschiedenis studeren. Door haar baan en haar gezin (Dien en haar man hebben een zoon en een dochter) raken haar creatieve talenten wat op de achtergrond. Later pakt ze toch de draad weer op. 15 jaar eerder volgde ze al eens een opleiding intuïtief schilderen. Na deze opleiding krijgt ze behoefte aan meer figuratief werk, ze gaat op zoek naar een eigen stijl. Twee jaar lang volgt zij een Masterclass aan de Kunstacademie Friesland bij Doet Boersma. De laatste jaren houdt Dien zich ook bezig met keramiek en maakt ze gebruik van het Atelier van Keramiek Unyk in Drachten. Daar leert ze Gonnie Boomgaard kennen en onder de naam ART-TWA tonen ze samen hun werk op exposities en markten. Ook geven ze samen workshops. In 2016 verhuist Dien van Friesland naar Groningen en gaat ze wonen in Marum. In Roden gaat ze naar de teken- en schildersgroep van Antje Sonnenschein.

In 2018 blijkt Dien ernstig ziek te zijn. Hersteld na een grote operatie blijkt ze helaas nog niet genezen. Ze wordt bestraald, opnieuw geopereerd, maar de ziekte blijkt ongeneeslijk. Om de ziekte te remmen en de levensduur mogelijk te verlengen ondergaat ze chemo- en immuuntherapie. Om deze rollercoaster te verwerken, heeft Dien veel geschilderd, gekleid en gemediteerd.

Bij haar werk maakt ze haiku’s om haar gevoelens zowel in beeld als onder woorden te brengen. De afgelopen 2 jaar werkte ze aan het thema ‘De vrouwen rondom me heen - Circle of Women’, over de belangrijke vrouwen in haar leven, haar 3 zusjes, haar dochter en haar 2 kleindochters. Zij staan rondom haar in deze moeilijke periode in haar leven.

De expositie is elk weekend in oktober te bezoeken, zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. Het eerste en het laatste weekend is Dien zelf beide dagen aanwezig bij haar expositie.

Locatie Marum: Noorderringweg 41
Tijd 13:30 - 16:30 uur
Lees meer

16

october
Kom luisteren naar verhalen in Groninger kerken

Kom luisteren naar verhalen in Groninger kerken

Kom in de Kinderboekenweek luisteren naar spannende verhalen op een bijzondere plek: een eeuwenoude kerk! De voorleesochtend is voor kinderen vanaf 3 jaar. Oudere kinderen zijn natuurlijk ook welkom, net als hun ouders of grootouders.

Er zijn ook andere dingen te doen in de kerk, zoals een afdruk maken van mooie symbolen en letters een grafzerk, een speurtocht maken of zelf iets lezen uit de boekenkist.

Deze activiteit is ook onderdeel van Oktober Kindermaand. Kijk voor meer informatie op www.kindermaand.nl

Van 6 t/m 17 oktober is het Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema ‘Worden wat je wil’.

Locatie Garmerwolde: Dorpsweg 69
Tijd 10:00 - 11:00 uur
Lees meer

16

october
Rondleiding en Orgelspel

Rondleiding en Orgelspel

Wees welkom in de Mariakerk. De Mariakerk is de hele dag open van 10-17 uur, Hans Nomen zal het orgel bespelen van 13-17 uur met muziek van Samuel Scheidt (1587-1664), een leerling van Sweelinck uit Amsterdam. Hij geeft bezoekers graag uitleg over hoe het orgel werkt. Het orgel is uit 1662 en gebouwd door de gebroeders Albertus en Hendricus Huis (Huss). In de daarop volgende eeuw is aan het orgel gewerkt door orgelbouwers Hinsz, Freytag en Schnitger.

Het orgel is gerestaureerd, welke klaar was in 1990. Het heeft een prachtige klank en door de mooie akoestiek staat het orgel onder organisten zeer goed bekend en willen ze het graag bespelen. Ervaren organisten mogen het orgel dan ook altijd proberen. Wil iemand het orgel eens zelfstandig op een andere dag bespelen, dan kan dat tegen een kleine vergoeding. Daarvoor kan er contact opgenomen worden met de Plaatselijke Commissie via mailadres: mariakerk@hotmail.com

Locatie 't Zand: Hoofdweg 43,
't Zandt
Tijd 13:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Inlichtingen mariakerk@hotmail.com
Lees meer

16

october
Courtisane 19.00 en 20.30 uur

Courtisane 19.00 en 20.30 uur

De Groninger theatermakers ‘Schout bij Nacht’ speelt in diverse Groninger Kerken: Courtisane. Een eigentijdse muziektheatervoorstelling over het leven en vooral het werk van de Franse schrijfster uit de Renaissance: Louise Labé (1524-1566). Louise was een tomboy, feministe avant-la-lettre, belle rebelle en een courtisane. Ze beschreef haar intense hunkering naar liefde in vurige sonnetten. Al vijf eeuwen inspireert zij met haar werk componisten en dichters over de hele wereld.

Sexuele revolutie
Deze bijzondere voorstelling geeft een fascinerend inzicht in vijfhonderd jaar seksuele revolutie. Het gaf aanleiding tot tekstverklaringen binnen vakgroepen Frans en genderstudies over de hele wereld. In de dwingende composities van Robert Ramaker en Sebastiaan Wiering heeft het kerkorgel een hoofdrol. Idee en script zijn van Dio van Velden. Samen met Redmer Stamhuis en Bas Meekhof kruipt hij ín de huid van Louise Labé en ónder uw huid. Een voorstelling met opgestroopte mouwen. Brutaal, wulps, smaakvol, stoer en sexy!

Reserveren via j.a.steigenga@hotmail.com

Locatie Niezijl: Oude Haven 1
Tijd Aanvang 19:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer

16

october
Schnitgerfestival in Akerk - Dubbelconcert

Schnitgerfestival in Akerk - Dubbelconcert

Alle schijnwerpers zijn gericht op het Groninger orgel tijdens het Schnitgerfestival, dat dit jaar plaatsvindt van donderdag 14 t/m zondag 17 oktober. Net als bij voorgaande edities wordt het publiek getrakteerd op een aansprekende mix van concerten en voorstellingen waarin het orgel centraal staat. Er zijn ook weer een aantal mooie publiekstrekkers zoals het Britse vocale ensemble Stile Antico en de cross-over muziekvoorstelling Tango! Piazzolla. In de Akerk kun je luisteren naar Dubbelconcert.

Dubbelconcert Op het monumentale Schnitgerorgel in de AKerk in Groningen spelen deze avond ter gelegenheid van de achtste editie van het Schnitgerfestival, organisten Bernard Winsemius en Jürgen Essl voor u.

Tickets reserveren kan via de website.

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd 20:00 - 22:00 uur
Prijs Toegang EUR 17,50; reserveren verplicht
Lees meer

17

october
‘Pleasure is the Measure’ - concert Teus Nobel L

‘Pleasure is the Measure’ - concert Teus Nobel L

Teus Nobel is een van de veelzijdigste jazztrompettisten van dit moment en uitgegroeid tot een van de kopstukken van de Nederlandse jazz. Vorige maand nog heeft de formatie, bestaande uit Teus Nobel (trompet, flugelhorn), Alexander van Popta (piano), Jeroen Vierdag (contrabas) en Tuur Moens (drums) een verrassend live album uitgebracht: ‘Pleasure is the Measure’, geïmproviseerde muziek met veel plezier en op het scherpst van de snede. Dit album kreeg onlangs in de Volkskrant maar liefst vier sterren! In het commentaar: ‘Dit is een geweldige live band. De stukken op het album zijn geen moment voorspelbaar en de warme akoestische sound is om door een ringetje te halen’. Met dit repertoire komt deze formatie nu ook naar Feerwerd!

Teus Nobel, trompet/flugelhorn; Alexander van Popta, piano; Jeroen Vierdag, contrabas; Tuur Moens, drums.
Dit concert is onderdeel van Jazz in Feerwerd

Locatie Feerwerd: Valgeweg 3,
Feerwerd
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 15,00; reserveren verplicht
Lees meer

17

october
Worden wat je wil

Worden wat je wil

Een programma vol barokmuziek in het kader van de Kinderboekenweek. Het thema dit jaar is ‘worden wat je wil’ en daarover vertellen The Northern Consort & gasten een sprankelend muzikaal verhaal.

Locatie Sappemeer: Noorderstraat 151,
Sappemeer
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Reserveren verplicht
Inlichtingen info@travauxpublics.nl
Lees meer

17

october
GAUDI STRIJKKWARTET

GAUDI STRIJKKWARTET

Het Amsterdams Gaudi Strijkkwartet, geeft concerten in binnen- en buitenland. En is onlangs -voor corona- op tournee geweest naar Praag en Ierland en heeft in 2019 nog hun debuut gemaakt in diverse concertzalen in Portugal en Duitsland. Door hun jarenlange ervaring en samenspel kan het Gaudi putten uit een breed repertoire. Voor de ochtend in Oudeschans is er gekozen voor een romantisch programma en laat men ons genieten van o.a. een strijkkwartet van Mozart, Händel’s Water Music en blijmoedige muziek van Frits Kreisler.

Geen reserveringen en welkom vanaf 10.00 uur.

Locatie Oudeschans: Molenweg 16,
Oudeschans
Tijd Aanvang 11:30 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer